Kunstcollectie Westerhout 

& De Vleugels

Bij de entree van de kapel in Westerhout zijn twee vitrines ingericht waarin de kunstcollectie een prominente plek hebben gekregen en deze unieke collectie voor iedereen te bezichtigen is. De  objecten behoren van oorsprong toe aan het Diaconiehuis voor oude van dagen der Nederlandse Hervormde Gemeente, dat in 1744 werd opgericht. Na een naamswijziging heette het huis Hof van Sonoy, een begrip in Alkmaar. 


Tot de collectie behoren o.a. een staand horloge met wortelnotenkast uit de periode 1730-1740, een grote koperen wasketel uit de 19e eeuw, een doofpot uit rond 1850, een zogenaamde 'naamlijst der regentessen' en een Renaissance tweedeurs eikenkast uit de eerste helft van de 17e eeuw. 

Inmiddels zijn dankzij de Vrienden van Westerhout twee kabinetten (ca. 1750) fraai gerestaureerd. Er zijn veel uurtjes in gaan zitten maar het resultaat is er dan ook naar. De restauraties werden uitgevoerd door de fa. Jonker/Egmond a/d Hoef. De kabinetten zijn geplaatst op de 1e etage van het hoofdgebouw aan het einde van de korte gang. Het tweede kabinet is ingericht met speelgoed en serviesgoed uit het begin van de vorige eeuw. Het historisch archief Westerhout en de Vleugels is overgedragen aan het Regionaal Archief Alkmaar. 
In licht van de doelstelling ‘beheer en behoud van de kunstcollectie’ zijn de stukken niet geschonken, maar in bewaring gegeven.